perjantai 30. syyskuuta 2011

Blogeja ja wikejä

Hienoja ja vaikeita sanoja, vai ovatko? Nykypäivänä nämä termit ovat kuitenkin jo tulleet tutuiksi suurelle osalle ihmisistä tai ainakin suurin osa ihmisistä ovat näihin törmänneet. Ja lukijanhan ei sinänsä tarvitse edes tietää mistä asioita lukee, vaan internet toimii hyvänä yhteisnimittäjänä näillekin työkaluille.

Wikipohjaisina voi olla tietosanakirjan lisäksi vaikkapa yritysten sisäisiä sisällönhallintajärjestelmiä, vapaa-ajan ja harrastustoimintaan liittyviä sivustoja. Yksi suomenkielinen wikialusta löytyy vaikkapa täältä. 

Joukossa tyhmyys tiivistyy?

Ja kyse ei siis ole Jouko-nimisistä henkilöistä vaan luulosta, että suuri ihmisjoukko ei saa mitään "järkevää" aikaiseksi. Luulo ei kuitenkaan aina ole tiedon väärti. Hieno termi: Wisdom of crowd, olkoon suomeksi vaikka parviäly, voi tuoda suurtakin lisätietämystä eri asioista. Jokaisella on siis mahdollisuus kirjoittaa oma tietämyksensä tietystä asiasta. Toki aina pitää myös muistaa, että kaikki eivät ajattele kaikista asioista samalla tavalla. Wikialusta siis mahdollistaa sen, että useampi ihminen tuottaa sisältöä samanaikaisesti. Wikissä on myös työkalut lukijoille sekä satunnaisille kirjoittajille. Pitää kuitenkin muistaa, että niin tässä kuin muissakin yhteistyövälineissä pitää olla yhteisesti sovitut käytännöt ja säännöt. 

Blogeja on joka lähtöön

Blogit ovat usein päiväkirjamaisia, lyhyitä tarinoita, kokemuksia, elämyksiä, oikeastaan ihan mitä vaan. Blogi voi näyttää päiväkirjalta, verkkokaupalta tai tavalliselta nettisivulta. Blogityyppejä on monia, niistä voi käydä lukemassa Wikipediasta.

Blogia voi kirjoittaa kuka vaan. Otetaan esimerkiksi vaikka Finnair. Siellä blogiin kirjoittavat Finnairin työntekijät, jokainen omalla asiantuntemuksellaan. Osa kirjoittaa "vakavia" kuvauksia omasta työstään, joku toinen ehkä hieman vapaamuotoisemmin vaikkapa lentoemännän vinkit pitkää lentomatkaa varten. Omasta mielestäni ihan tutustumisen arvoinen blogi ja ensimmäisten lukukokemusten perusteella ajattelin, että Finnair tulee näin lähemmäs ihmistä.

Näin viikonlopun lähestyessä voi käydä tutustumassa seuraaviin blogeihin, jotka voisi melkein laittaa lifestyle-nimikkeen alle:

Mila's daydreams, pienen tytön äidin hauska idea, joka kasvanut painettuihin kirjoihin asti

Kaunis pieni elämä, sisustusta, askartelua ja lapsiperheen elämää, myös verkkokauppa löytyy

Landelooks, vähän erilainen muotiblogi

Tarjoiluehdotus, tältä niiden ruokien siis pitää näyttää kun ne ovat valmiita (kiitos vinkistä Jonna)

Rentouttavaa ja aurinkoista viikonloppua kaikille!

Outi

P.S. Muistattehan, että ensi viikko on koulutusviikko?!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti